Lectures Copenhaguen

Descobreix la cultura i l’encant de Copenhaguen a través de la nostra extensa llista de recomanacions literàries. Des de llibres imprescindibles fins a guies de viatge, aquesta selecció de lectures t’endinsarà en la història, la vida i la bellesa de la capital danesa.

Està Copenhaguen a la teva llista de viatges pendents? Abans de reservar el teu vol cap a Copenhaguen, et porto algunes recomanacions d’obres literàries imprescindibles. Endinsar-te en la cultura danesa a través dels seus llibres, autors i històries et permetrà viure una experiència de viatge més auténtica i sostenible, connectar amb l’essència de la capital danesa i preparar-te per a una experiència innoblidable.

Imprescindibles

Triologia de Copenhaguen de Tove Ditlevsen

Aquesta trilogia autobiogràfica ofereix una visió penetrant de la vida de l’autora a Copenhaguen, des de la seva infància fins a la seva vida adulta, explorant temes de lluita, identitat i creativitat.

Lluny d’’Àfrica de Karen Blixen

Encara que no sigui nativa de Copenhaguen, Karen Blixen va viure a la ciutat i va escriure aquesta famosa memòria, que inclou molts detalls sobre la vida a la capital danesa.

Diario de un seductor de Søren Kierkegaard

Aquesta novel·la, escrita per l’influent filòsof danès, explora temes de l’amor i la psicologia de l’home estètic a través de la relació entre el seductor Joan i la jove Cordèlia en el context de la vida a Copenhaguen del segle XIX.

La chica danesa de David Ebershoff

Basada en la vida real de l’artista danès Einar Wegener (Lili Elbe), aquesta novel·la històrica se centra en el món de l’art a Copenhaguen i la transició de gènere d’Einar.

Per el afortunado de Henrik Pontoppidan

Considerada una de les millors novel·les daneses, la història segueix en Per, un jove ple d’ambisions personals i professionals que acaba d’arribar a la ciutat de Copenhaguen des del camp danès. Pontoppidan, a més, és un dels tres guanyadors danesos del Premi Nobel de literatura.

Hamlet de William Shakespeare

Narra la història del príncep Hamlet, que es venja de l’assassinat del seu pare, el rei de Dinamarca. Kronborg Castle, també conegut com a “Hamlet’s Castle”, serveix de teló de fons per a la trama.ambientat al Castell de Kronborg a Elsinor, Dinamarca. És una de les obres mestres de la literatura que reflecteix la cultura i la història danesa.

Poesia

Digte de Emil Aarestrup

Aquesta col·lecció de poemes de l’important poeta danès Emil Aarestrup (1800-1856) és considerada una obra cabdal de la literatura danesa. Els seus versos lírics i sensuals exploren temes com l’amor, la natura i la condició humana.

El valle de las mariposas d’Inger Christensen

Inger Christensen (1935-2009) va ser una de les poetes daneses més destacades del segle XX. Aquesta obra poètica és reconeguda per la seva bellesa formal i el seu tractament profund de temes existencials com la vida, la mort i la relació de l’ésser humà amb la natura.

Pigesind de Tove Ditlevsen

Ditlevsen (1917-1976) va ser una escriptora danesa prolífica que va plasmar la vida a Copenhaguen a les seves obres. “Pigesind” és una col·lecció de poemes que reflexiona sobre la identitat femenina i l’experiència de ser dona a la capital danesa.

Moments of Happiness de Niels Hav

Niels Hav és un poeta contemporani danès reconegut per la seva capacitat de captar els petits moments de joia i bellesa enmig de la vida quotidiana. Aquesta obra poètica celebra la simplicitat i la profunditat de l’existència humana.

The Elder Edda: A Book of Viking Lore

Aquesta obra recull els antics poemes nòrdics que componen l’Edda Major, una de les principals fonts de la mitologia i la cultura vikinga. És un text fonamental per entendre les creences, els mites i les llegendes que van conformar la visió del món dels pobles escandinaus.

Mitologia, folklore i llegendes

Mitos nórdicos d’Eva Manzano i Eugenia Ábalos, Nórdica libros

Obra guardonada amb el Premi Liberisliber Xic Textus 2019. Aquest llibre ofereix un viatge fascinant per conèixer els déus i habitants de la mitologia nòrdica, incloent-hi figures com Odín, Thor i Freya, així com éssers sobrenaturals com tuergos (nans), etons (gegants) i elfs, a més d’altres animals mítics.

Copenhaguen Tales editat per Helen Constantine

Una col·lecció de 17 contes que exploren la ciutat de Copenhaguen a través dels segles des de la perspectiva dels locals. Aquesta antologia inclou obres d’autors reconeguts com Hans Christian Andersen, Henrik Pontoppidan, Tove Ditlevsen, Søren Kierkegaard, Naja Marie Aidt i Isak Dinesen (Karen Blixen).

Mitologia d’Alice Mills, RBA

Una guia il·lustrada a tot color dels mites de tot el món, amb més de 750 imatges de les principals galeries d’art, museus i col·leccions privades. Aquest volum recull llegendes èpiques de diverses cultures, des de l’era clàssica fins a la mitologia europea, egípcia, africana, de l’Orient Proper, asiàtica, d’Oceania i de les Amèriques, destacant els déus i herois que han enriquit les tradicions culturals.

Mitologies de Roland Barthes

Una col·lecció d’assajos del crític literari francès Roland Barthes, on analitza la mitologia moderna, explorant com els objectes quotidians, esdeveniments i imatges es converteixen en mites culturals en la societat contemporània.

Novel·la negra

La señorita Smilla y su especial percepción de la nieve de Peter Høeg

Un thriller guardonat i una de les primeres novel·les del gènere Nordic Noir. Segueix la investigació amateur de Smilla Jaspersen sobre la mort del seu veí de sis anys. Ambientada a Copenhaguen, ha tingut un gran èxit internacional.

The Murder of Halland de Pia Juul

Quan el seu marit Halland és assassinat, Bess és la principal sospitosa, però està més preocupada pels seus propis remordiments respecte a la filla que va abandonar anys enrere. Aquesta novel·la va guanyar el Danske Banks Litteraturpris, el premi literari més important de Dinamarca, el 2009.

One of Us Is Sleeping de Josefine Klougart

El debut en anglès de l’autora danesa. La història és narrada per una protagonista que navega per la pena, la decepció i la nostàlgia mentre torna a la seva llar d’infància després d’una ruptura amorosa i la malaltia terminal de la seva mare.

The Chestnut Man de Søren Sveistrup

Una novel·la de misteri i suspens centrada en un assassí en sèrie que deixa ninots de castanyes com a pista a les seves escenes del crim. Escrita pel creador de la sèrie de televisió “The Killing”.

The Greenland Trilogy de Mads Peder Nordbo

Una trilogia de novel·les ambientades a Groenlàndia que combina el thriller amb elements de la cultura i el paisatge àrtic, explorant temes de misteri i supervivència.

Cloruro de sodio de Jussi Adler-Olsen: Una entrega de la sèrie de novel·les del Departament Q, que segueix les investigacions del detectiu Carl Mørck en casos no resolts. Aquesta novel·la se centra en una cadena de suïcidis aparentment no relacionats.

The Hanging de Lotte Hammer i Søren Hammer

Un thriller que segueix la investigació de l’assassinat de cinc homes trobats penjats en un gimnàs d’una escola. El cas exposa foscos secrets del passat.

The Forgotten Girls de Sara Blaedel

Una novel·la de la sèrie del detectiu Louise Rick, on la investigadora busca resoldre el cas de dones desaparegudes relacionades amb un orfenat per a noies amb discapacitats mentals.

Infantil i juvenil

Contes de fades de Hans Christian Andersen

Una col·lecció de contes clàssics mundialment coneguts, com “La Sireneta”, “El Vestit Nou de l’Emperador”, “Pulgarcito” i “L’aneguet llegi”. Andersen és una figura central en la literatura infantil, i els seus contes han influït generacions de lectors.

¿Quién cuenta las estrellas? de Lois Lowry

Una novel·la juvenil ambientada a Copenhaguen durant la Segona Guerra Mundial, que ofereix una perspectiva única sobre aquell període històric. Narra la història d’una jove danesa i la seva família mentre ajuden els seus amics jueus a escapar dels nazis.

Viggo Barfoed

Escriptor danès de literatura infantil i juvenil, conegut per les seves històries que sovint combinen elements de fantasia i realitat per captivar l’atenció dels joves lectors.

Ole Lund Kirkegaard

Autor de llibres infantils molt populars a Dinamarca, com “Gummi-Tarzan”. Les seves obres es caracteritzen per l’humor i la imaginació, i sovint retraten les aventures i desafiaments dels nens.

Històrica

Countrymen de Bo Lidegaard

Aquest llibre de no-ficció narra el període de deu dies al voltant de l’ordre de Hitler, l’1 d’octubre de 1943, d’arrestar i deportar els jueus danesos. Segueix la fugida de tres famílies cap a Suècia i mostra com el poble danès es va unir per rescatar els seus conciutadans, basant-se en diaris contemporanis, informes i altres fonts.

We, the Drowned de Carsten Jensen: Una novel·la èpica que abasta cent anys, des de la Primera Guerra de Schleswig el 1848 fins a les conseqüències de la Segona Guerra Mundial. Segueix quatre generacions de pares i fills de l’illa de Marstal i les seves relacions amb el mar.

Birgitte’s War d’Elsebeth Schoenberger

Una novel·la juvenil sobre l’esforç de la resistència danesa inspirada en les experiències de l’autora durant la seva joventut. Segueix la jove Birgitte des de l’arribada dels tancs alemanys al seu poble fins a les repercussions de la guerra després del seu final.

Conèixer la cultura d’un lloc a través dels seus llibres, autors i històries és clau per fer un turisme menys massiu i més compromès. En comptes de limitar-te a visitar els principals atractius turístics, pots aprofundir en una major comprensió de la identitat cultural de Dinamarca, podràs relacionar-te de manera més respectuosa amb la població local i explorar Copenhaguen amb una mirada més conscient i atenta. La selecció dels llibres intenta cobrir diversos gèneres i aspectes de la cultura danesa. D’aquesta manera, la teva experiència serà més autèntica i enriquidora, i la teva empremta més lleugera i responsable.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USENG