13 llibres per a la tardor

Ets lector i t’agrada la tardor? No em diguis, no pot ser… ! A mi també! 

Com que tots sabem que no hi ha res millor que comenci a arribar la fresqueta (aquesta matinada semblava que per fi això era real i deixava de fer aquesta calor sufocant), posar-nos còmodes sota una manta amb un bon llibre després d’un dinar o sopar de castanyada, avui us vull portar unes quantes recomanacions de llibres amb una atmosfera ideal per aquests dies.

I sí, us en porto 13, ni 5 ni 10, 13 ja que és el número que l’església, el patriarcat i el capitalisme van assignar a les bruixes! (Al final n’han sigut més, però ja ho havia escrit i ho deixo perquè lliga amb la següent i amb la primera secció). Sí, ho heu sentit bé. Per això la primera secció d’aquest recull de recomanacions el dedico a aquestes dones, hi podreu trobar des d’assaig a ficció. També hi ha una secció per aquells que simplement busqueu una bona novel·la literària que us capbussi en un món ombrívol amb el terra cobert de fulles seques. I finalment, per als més menuts de la casa, també hi ha una secció dedicada tant a la Castanyada, com al Halloween i a la tardor. 

Les tres seccions de recomanacions:

1. De bruixes i la lluna

Llibres d’assaig i ficció sobre el folklore català i internacional amb relació a les bruixes i els mites i llegendes que s’han creat entorn d’aquestes dones perseguides per l’església, el capitalisme i el patriarcat.

2. D’ambientació tardorenca

Si no us atrau ni el terror ni el folklore, si el que busqueu és una bona novel·la literària i tardorenca que us absorbeixi, aquesta és la vostra secció.

3. Castanyada, Halloween & tardor

Per als més petits, adolescents, joves, però també adults, us porto una selecció d’àlbums il·lustrats per meravellar-vos, aterrir-vos i riure plegats, però sobretot per llegir i rellegir durant aquestes nits llargues de tardor.

 

FOLKLORE

De bruixes i la lluna

Llibres d’assaig i ficció sobre el folklore català i internacional amb relació a les bruixes i els mites i llegendes que s’han creat entorn d’aquestes dones perseguides per l’església, el capitalisme i el patriarcat.

La bruixa catalana

Si el que busqueu és un llibre de llengendes per explicar, com solien fer els nostres avis durant les nits de Castanyada i Tot Sants, aquest és el teu llibre.

Edicions Sidillà recupera el recull de llegendes i tradicions que Cels Gomis va reunir, fa més d’un segle, en recórrer el país i escoltant totes les llegendes i tradicions que es contaven sobre les bruixes i dimonis. 

Aquest llibre, per tant, no pretén explicar-ne l’origen, sinó que posa per escrit la tradició oral, les llegendes, mites, supersticions i pors que s’han creat sobre les bruixes al llarg de les dècades i les generacions.

Llegendes d'aigua dolça

Aquest llibre recupera un món que s’està perdent, hi trobareu tot de paisatges i de llocs únics, carregats d’història i de llegendes, de coses que es deien i que es creien. 

Seguint la línia de l’anterior recomanació d’Edicions Sidilla, en aquest volum recupera les goges, les aloges, les encantades i les dones de fum i aigua que no fa pas faire vivien o feinejaven a molts estanys, a molts pous i a moltes gorgues del nostre territori.a

Dones al marge

La recuperació de la memòria col·lectiva és una de les tasques més necessàries avui en dia, i en aquest llibre Ivet Eroles recupera noms i vides de dones sàvies, diferents, rebels que no hauríem d’oblidar: trementinaires, pastores, represaliades a la guerra, lluitadores antifeixistes, defensores de pobles amenaçats pels pantans, padrines, mares… Dones del món rural, estigmatitzades al llarg de la història, relegades a l’ombra o perseguides per bruixes; i que es reprodueix fins als nostres dies.

Un llibre-diàleg entre els llenguatges artístics de la prosa poètica i la il·lustració, escrit des dels marges, des d’un territori en vertiginosa despoblació, que està causant la desaparició de pràctiques i oficis, i amb això d’oblit de la nostra genealogia que es tradueix en una història buidada.

A més, l’any passat vaig poder-la conèixer durant un cap de setmana amb Lectures en Ruta a Esterri d’Àneu, podeu recuperar el vlog aquí.

“Llegir-lo és recordar, cuidar i estimar el territori i la diversitat que l’habita”. Editorial Fonoll.

Bruixes, caça de bruixes i dones

Estem vivim una nova caça de bruixes? En aquest títol d’Angle Editorial, Silvia Federici, traslladada al català per Marta Pera Cucurrell, es pregunta com és possible que encara en ple segle XXI les dones hagin de lluitar pels seus drets i torna a ‘Caliban i la bruixa’, per revisar, entendre i examinar l’origen d’aquests processos i les repercuteixen palpables en la vida d’aquestes dones i la seva comunitat, i com les dones resisteixen a la victimització. 

Si ja heu llegit l’anterior recomanació, en la mateixa línia, aquest títol “ofereix un poderós recordatori que reconstruir la memòria del passat és crucial per a les lluites del present.”

Jo, Tituba, la bruixa de Salem

Amb l’estil únic i fragmentat de Maryse Conde, traslladat al català per Oriol Valls, ens endinsem a l’ambient purità i supersticiós de Salem i a Barbados en l’època de les primeres revoltes d’esclaus amb una edició molt atractiva de l’editorial Tigre de Paper.

Amb aquest títol de l’editorial Tigre de Paper viatgem a la petita comunitat puritana on van tenir lloc els famosos judicis de les bruixes de Salem el 1692 i que descobrim de la mà de la Tituba.

L'altra cara de la lluna

Últimament, he notat una moda en el disseny d’objectes quotidians com fundes de mòbils, samarretes, mantes amb estampats de la lluna i les estrelles. Sigui quin sigui l’origen d’aquesta tendència, donada la fascinació per la lluna, vull incloure en aquesta llista un títol d’Angle Editorial, traduït per Carles Miró Jordana, que també té un capítol on parla de la relació de les dones amb la lluna, per recomanar-vos aquesta obra científica però amb un estil molt accessible sobre tots els aspectes de la lluna. “I encara no coneixem totes les cares de la Lluna. Fatoumata Kebe és una destacada astrònoma que vol fer arribar a tothom la passió pels astres.”

TARDOR

D'ambientació tardorenca

Si no us atrau ni el terror ni el folklore, si el que busqueu és una bona novel·la literària i tardorenca que us absorbeixi, aquesta és la vostra secció.

Les fures

Si el que busqueu és una bona novel·la literària d’un dels nostres autors, us recomano molt que durant aquestes nits llegiu a Llorenç Villalonga. 

A Les Fures, recuperat dins la col·lecció Petits Plaers’ de Viena Edicions, hi ha un retorna a l’arcàdia, al paradís de la infància, i és que després d’uns anys a París, el protagonista retorna a Mallorca. Però en arribar-hi s’adona que res ja no és igual, o potser són els seus ulls que ho veuen tot diferent, és ell qui ha canviat. Els veïns són supersticiosos i culpen a les Fures, unes veïnes del poble, de tots els seus mals. Alhora és l’inici de l’arribada del turisme a Mallorca i hi ha palès aquest abisme i marcat contrast entre els estrangers i la gent que ha viscut tota la vida aïllada a l’illa.

Villalonga és una de les figures més rellevants de la literatura en llengua catalana al segle XX, per tant, és un llibre que no us podeu perdre,.

El retrat de Dorian Gray

Un altre llibre que no em cansaré mai de recomanar i que alhora trobo que encaixa perfectament amb les vibes de la Castanyada és El retrat de Dorian Gray d’Oscar Wilde, en català per Jordi Larios a Quaderns Crema. Un clàssic provocatiu i crític amb la societat victoriana, un llibre tant hedonista que va du a Wilde a la presó. Però, sobretot, és una obra sobre la recerca de la joventut eterna i el plaer sense fi amb tocs fantàstics ideal per no deixar-nos dormir durant aquestes nits de tardor.

«No hi ha llibres morals o immorals. Els llibres estan ben escrits o mal escrits. Res més».

Sang Calenta

Si el que busqueu és una lectura fàcil, però de qualitat i que us faci perdre la noció del temps, us porto un altre Petit Plaer de Viena Edicions. Si el que esteu buscant és un bon culebrón, heu de llegir Sang Calenta d’Irene Nemirovsky amb la fantàstica traducció d’Anna Cassasses. Una gran història de secrets de família a la Borgonya dels anys trenta.

Un llibre de plot twists constants i que no us deixarà de sorprendre fins a l’última pàgina.

Hamnet

Hamnet és la història d’una dona feréstega, una dona oblidada per la història i eclipsada per la figura immortal del seu home: William Shakespeare.

No se sap exactament la causa de la mort del seu fill, però es diu que va inspirar moltes de les tragèdies de Shakespeare, sobretot, Hamlet. Ara, uns segles després, O’Farrel hi torna i recupera aquest misteri per crear una història on la protagonista és l’Agnes, la muller, la mare, la remeiera del poble i tot el que aquestes etiquetes comporten.

Bellament escrita, traslladada al català per Marc Rubio Rodon dins el catàleg de l‘Altra Editorial, descrita amb tots els sentits i amb un ritme que et submergeix es converteix en una lectura difícil d’oblidar. A més a més, és impossible no enamorar-se de la tendresa d’en Hamnet i la Judith, ni sentir enveja de la passió que uneix els seus pares.

O’Farrell és experta en dosificant-nos la informació i entrellaçar el present amb el passat. Aquest joc temporal ens permet viure més d’una història i fa que Hamnet sigui, no només la història tràgica del fill, sinó també la història d’amor dels seus pares i les seves famílies. 

Cims borrascosos

Si el que busqueu és una història d’amor passional, Cims borrascosos és el llibre.

És una de les grans novel·les del segle XIX anglès i narra la història d’amor tèrbola i apassionada entre Heathcliff i Catherine, per tant, aviso que com tots els clàssics, s’ha de tenir en compte el context de l’època en què va ser escrita, ja que en Heathcliff pot resultar tòxic, venjatiu, possessiu i embogeix d’amor. 

Una història amb una ambientació plena de clarobscurs, misteri i trets fantasmagòrics que fan d’aquest clàssic la tria perfecta.

Disponible de moment només en edició de butxaca dins Grup62 amb traducció de Montserrat de Gispert Brossa.

'Bruixa de dol' dins Poesia Completa

No volia tancar aquesta secció sense recomanar-vos una de les meves poetes preferides: Maria Mercè Marçal.

L’última edició completa de Grup62 recupera l’obra sencera dins de la qual hi ha el poemari que va publicar quan tenia vint-i-set anys: Bruixa de dol. Es tracta d’una obra compromesa amb la vida, amb la llengua i amb l’amor i la llibertat. Hi conviuen formes poètiques populars i clàssiques alhora, i imatges que reclamen una lectura alternativa i agosarada perquè expressen la seva vivència de dona i de feminista.

“Bruixa de dol és una obra que va d’un jo més íntim a un nosaltres col·lectiu, les dones (fades i bruixes), més èpic.”

LIJ

Castanyada, Halloween & tardor

Per als més petits, adolescents, joves, però també adults, us porto una selecció d’àlbums il·lustrats per meravellar-vos, aterrir-vos i riure plegats, però sobretot per llegir i rellegir durant aquestes nits llargues de tardor.

La Castanyera

Un llibre imprescindible per conèixer les nostres tradicions acompanyat de les bucòliques il·lustracions de Cristina Losantos publicat per Estrella Polar.

Un sopar i un regal de por

Si la voleu encertar regalant un llibre aquesta tardor, aquest parell no hi poden faltar, no fallen!

L’any passat, Un sopar de por de Cruïlla ja va ser un èxit, aquest any no només han repetit, sinó que Meritxell Martí i Xavier Salomó s’han superat. Divertidíssim i ple de referències als nou personatges més malvats que hi ha, l’Editorial Flamboyant ens porta un àlbum terroríficament atractiu amb colors cridaners i pestanyes plenes de sorpreses amagades i còmiques.

Voleu saber què els prepara el gran xef de renom mundial? Comenceu per la primera part i acompanyeu-los al gran sopar de por!

Conte de tardor

Un dels clàssics dels grans clàssics recuperat per Blackie Books: Conte de tardor de Jill Barklem, amb la meravellosa traducció de  Marina Espasa, ens porta a un món bucòlic, bell i idíl·lic. Un llibre delicat i ple d’amor per la natura.

Cuentos macabros

Un llibre amb una edició preciosa i una mida de regal publicat per Baula, Edelvives en castellà, ideal tant pels més menuts com pels més grans. Ple de contes ideals per llegir en veu alta durant la nit abans de Tot Sants. Poe és un dels imprescindibles!

Les bruixes d'Arlet

Set eren les bruixes d’Arlet fins que van trobar un ou misteriós.

Combel editorial ens porta de la mà de Bel Olid i l’il·lustrador Pep Montserrat un conte ple d’oralitat, amb rimes i repeticions, un conte per ser cantat a la vora del foc durant la Castanyada sobre les set bruixes d’Arlet i un ou misteriós.

Memento monstrum

Si tens un estómac potent, si ets dels que els agrada patir mirant una pel·lícula de terror, aquest llibre és per a tu.

En aquest àlbum trobareu les memòries del comte Dràcula i dels monstres més terrorífics: ietis gegantins, malvats homes llop, peixos viscosos terrorífics… 

Un llibre terroríficament meravellós de Jochen Till, traduït al català per Abel Carretero, pulicat per Baula Editorial.

Hi ha un fantasma en aquesta casa

Nova entrega d’un dels del bestseller internacional de la LIJ, Oliver Jeffers.

En aquesta casa tan fosca i solitària hi viuen fantasmes, però la protagonista no els troba. On s’amaguen? Ho sap ella que també és un fantasma? 

Ironia, joc i diverses tècniques artístiques converteixen aquest llibre en una obra d’art. Jeffers hi combina fotografies amb il·lustracions i intercala pàgines de paper vegetal que ens aniran revelant allà on s’amaguen els fantasmes. El llibre esdevé un àlbum meravellós per als infants on descobriran les diferents tècniques que pot oferir un àlbum il·lustrat, mentre juguen a caçar els fantasmes i alhora els hi perden la por.

Un llibre fantasmagòric i enginyós que a casa nostra publica Andana Editorial amb traducció d’Anna Llisterri

per acompanyar la lectura durant les ntis de castanyada

En el primer episodi de la nova temporada del pòdcast Vermut Literari vam parlar de lectures que fan tardor i el públic també va recomanar les seves, per tant, us deixo aquí l’episodi per augmentar aquesta llista.

A la nova temporada del Vermut literari, les dametes del vermut (Mixa, Marta i Mariona) hem tornat amb més força que mai… ara en un nou format! Hem pensat que la millor manera d’inaugurar aquest pòdcast era repassant algunes de les lectures conjuntes més #darkacademia que hem fet plegades. Quines ens recomaneu vosaltres? Tot plegat no seria possible sense la subvenció de l’Institut Català de les Empreses Culturals, la col·laboració de l’Associació de Joves Catalans i el suport de la Llibreria Ona, que ens ha cedit la seva Bookeria per poder gravar.

Ja el teniu disponible a Spotify i a totes les plataformes digitals.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USENG